BAYAR IKUT BERAS APA YANG DIMAKAN DIRUMAH

Lembaga Zakat Selangor (LZS) telah menetapkan kadar Zakat Fitrah di Selangor untuk Ramadan tahun 2023, yang setara dengan 1444 Hijrah, berdasarkan harga beras yang dikonsumsi oleh kebanyakan umat Islam di Selangor. Kadar zakat ini akan dikenakan pada harga beras RM7, RM14, dan RM21 untuk setiap individu berdasarkan jenis beras yang dikonsumsi, seperti beras super special, beras import, beras perang, beras pulut, herba ponni, beras wangi, beras basmati, beras Jepun, beras merah, dan sebagainya.

LZS telah melaksanakan galakan untuk menunaikan zakat fitrah mengikut harga beras sejak tahun 2018. Kupon fitrah sebanyak tiga jenis dan berwarna hijau, merah, dan oren, telah diperkenalkan untuk memudahkan pembayaran zakat fitrah. Selain itu, LZS telah melantik lebih dari 2,642 orang Penolong Amil Fitrah (PAF) di seluruh Selangor sepanjang Ramadan ini.

Pembayaran zakat fitrah boleh dilakukan melalui 17 Penolong Amil Institut Pengajian Tinggi (IPT) dan 92 Maahad Tahfiz serta Sekolah Agama Swasta di negeri Selangor. 

LZS turut menyediakan pelbagai platform pembayaran dalam talian yang lebih pantas dan selamat melalui EZakatPay, perbankan internet, portal MyEg, Pos Online, aplikasi e-dompet GoPayz dan Boost.

Sebagai tambahan, LZS juga menyediakan Zakat On Wheels di lokasi strategik seperti masjid, bazaar Ramadan, pasar tani, pasar raya dan sebagainya di sekitar Selangor untuk memudahkan umat Islam yang memerlukan perkhidmatan LZS. 

LZS akan membuka 18 cawangannya di seluruh Selangor selama tujuh hari seminggu termasuk cuti umum sepanjang Ramadan ini untuk memudahkan masyarakat menunaikan zakat harta dan fitrah.

Bayar Zakat